Amalan Keluarga Bahagia Suami Isteri

Amalan keluarga bahagia suami isteri harus diketahui dan dipraktikan oleh semua pasangan suami dan isteri. Dengan mengetahui dan mempraktikkan amalan keluarga bahagia ini; hubungan suami dan isteri akan bertambah erat, bahagia, ceria, aman, damai dan sentosa selalu. Amalan keluarga bahagia ini bukanlah merupakan perkara-perkara yang susah, sebaliknya ia merupakan perkara-perkara yang mudah dan ringkas sahaja. Amalan keluarga bahagia suami dan isteri ini amat memerlukan komitmen dan pengorbanan dari para suami dan isteri kearah mencapai keharmonian dan keamanan dalam perhubungan rumahtangga.

amalan keluarga bahagia suami isteri

Surah Amalan Semoga Kita Mendapat Rahmat Dan Bahagia Rumahtangga

Antara amalan keluarga bahagia suami isteri yang boleh kita semua amalkan dan praktikkan adalah seperti berikut ini. Dikongsikan 18 cara, teknik, kaedah, panduan, tips, bagaimana cara atau petua amalan keluarga bahagia suami isteri.

Petua Untuk Keharmonian Rumahtangga

1. Cium tangan suami dan dahi isteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masing-masing.

2. Jika berpisah lebih dari sehari seperti untuk tugasan luar daerah, tambah rutin harian tadi dengan pelukan dan kucupan.

3. Walau sesibuk mana sekali pun, luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurang-kurangnya sekali walau sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan.

4. Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti I love you sepenuh hati sebelum keluar ke mana-mana, menamatkan perbualan di telefon dan sebelum tidur.

5. Sentiasa mencari peluang untuk makan tengah hari bersama kerana pastinya ia tiada gangguan anak-anak jika pada hari berkerja.

6. Amalkan bertanya apa yang berlaku sepanjang hari selepas pulang dari kerja sebagai tanda mengambil berat dan memberi peluang pasangan meluahkan perasaan.

amalkan amalan keluarga bahagia suami isteri

Keluarga Yang Bahagia, Ceria Dan Aman Sentosa

7. Laungkan masa untuk berbual tentang apa sahaja dari isu rumah tangga hinggalah politik semasa sebelum tidur.

8. Mudah berbaik jika berlaku sebarang pertelingkahan, jangan biar berlarutan walau lagi berhari-hari.

9. Temani pasangan semasa menonton rancangan kegemaran mereka walau sambil membaca akhbar misalnya kerana apa yang penting ada berada di sisi.

10. Jangan sesekali berpisah tempat tidur walau anak sudah berderet atau usia sudah meningkat kerana ia adalah salah satu amalan penting untuk mengeratkan kasih sayang.

11. Amalkan sembahyang berjemaah semasa di rumah, berdoa bersama serta bersalam-salaman selepasnya.

12. Biasakan bergilir gelas atau pinggan semasa makan serta tidak segan atau geli untuk menghabiskan makanan atau minuman isteri atau suami.

13. Sesekali buatlah kejutan seperti membeli hadiah atau kad untuk peristiwa tertentu, memakai pakaian dalam yang seksi atau apa sahaja.

14. Senda gurau dalam rumah tangga amat penting, ceritalah sesuatu yang kelakar, teka teki atau apa sahaja yang membolehkan anda ketawa bersama.

15. Sentiasa kenang pengorbanan masing-masing seperti susah payah isteri melahirkan anak dan suami yang berkerja keras\ menyara keluarga.

16. Sesekali tukar gaya penampilan agar ada kelainan serta untuk mengelakkan pasangan merasa jemu.

17. Apa sahaja masalah yang timbul, berterus terang dan berbincang bersama untuk menyelesaikannya.

18. Sentiasa menyimpan tekad untuk menjadi suami/isteri yang baik dalam rumah tangga bahagia kerana fikiran positif akan memudahkan anda mencapai matlamat tersebut.

Berikut tadi merupakan 18 cara, teknik, tips, kaedah, panduan, bagaimana cara atau petua amalan keluarga bahagia suami isteri.

Semoga kita sama-sama cuba amalkan dan praktikkan amalan keluarga bahagia ini.

 

 

 

DISEBELAH KANAN BLOG INI, BANYAK PRODUK UNTUK KEBAHAGIAAN DAN KECERIAAN RUMAHTANGGA SUAMI & ISTERI. LIHAT-LIHAT LAH YE