Cara Hilangkan Mengantuk Di Tempat Kerja

Ramai yang pening kepala untuk hilangkan mengantuk di tempat kerja. Ramai di antara kita yang pagi-pagi akan merasa mengantuk di tempat kerja. Pelbagai yang kita lakukan untuk hilangkan mengantuk di tempat kerja hanya bertujuaan untuk menghilangkan rasa kelat mata. Mereka mungkin melakukan senaman dan sebagainya untuk hilangkan mengantuk di tempat kerja.

Berikut dikongsikan tips, petua, teknik, panduan, kaedah, bagaimana cara untuk hilangkan mengantuk di tempat kerja. Kita boleh amalkan beberapa petua dan cara dibawah untuk hilangkan mengantuk di tempat kerja.

tips cara panduan teknik hilangkan mengantuk di tempat kerja

Masalah Besar Bila Sering Mengantuk Di Tempat Kerja !!

Petua Untuk Hilangkan Mengantuk di Tempat Kerja

1. Bau-bauan – Anda tidak perlu minum kopi. Bau aroma akan membantu anda untuk berasa segar. Aroma minyak boleh membantu – eucalyptus atau mint. Setiap aroma yang kuat sekurang-kurangnya boleh digunakan untuk beberapa waktu membuat anda tetap terjaga.

2. Urut – Ada beberapa teknik untuk sistem tubuh anda kembali segar. Urut di bahagian telapak tangan, muka dan kepala. Dalam masa beberapa sahaja, anda akan berasa segar dan aktif semula.

3. Cahaya – Ketika keadaan gelap di sekeliling anda, satu isyarat akan membawa ke otak anda bahawa tidur adalah pilihan yang baik. Pastikan ada cukup cahaya di bilik atau pejabat anda. Pergi ke tempat terang atau banyak cahaya matahari untuk beberapa minit. Jika pejabat anda tidak ada jendela, pastikan cahaya di sekeliling cukup terang. .

4. Jangan duduk terlalu lama di kerusi anda. – Mengubah kerusi atau banyak berjalan akan mengaktifkan anda semula.
5. Makanan – Jangan biarkan diri anda lapar. Jangan makan terlalu banyak. Makanan ringan lebih baik. Jika perut anda sudah penuh, dan kepala anda berkabut dari tidur tidak cukup, ini suatu alas an untuk rasa hendak tidur.

6. Muzik – Muzik boleh membuat anda tetap terjaga. Mainkan muzik yang mempunyai rentak “up-beat”, supaya anda lebih segar dan bermotivasi positif.

7. Berjalan-jalan – Jika anda tidak boleh pergi ke luar, anda boleh berjalan-jalan di kawasan pejabat anda sambil berinteraksi dengan rakan-rakan sepejabat.

8. Air – Minum air suam selalu untuk menyegarkan minda dan tubuh anda.

9. Bersihkan meja – Jika anda masih tidak dapat menumpukan perhatian pada pekerjaan anda, buat sesuatu kerja yang bermanfaat seperti membersihkan meja. Dengan cara ini anda tidak akan hanya duduk diam sahaja. Meja yang bersih dan teratur mencerminkan imej positif. Anda sendiri akan berasa puas dan selesa. yang dapat menggembirakan.

10. Tidur – Sewaktu rehat, tidur di meja anda. Tidur atau meleapkan mata selama 20 minit sudah mencukupi untuk menyegarkan anda semula.

Berikut adalah yang boleh dikongsikan tips, petua, teknik, panduan, kaedah, bagaimana cara untuk hilangkan mengantuk di tempat kerja. Kita boleh amalkan beberapa petua dan cara dibawah untuk hilangkan mengantuk di tempat kerja.

 

 

 

PRODUK KHAS BUAT SUAMI & ISTERI

memikat dan mengambil hati mertua mentua

Stor Produk Kebahagiaan Rumahtangga Suami & Isteri