Cara Menaikkan Berat Badan

Cara menaikkan berat badan ini amat diperlukan oleh seseorang yang sangat kurus. Mereka memerlukan petua, panduan, tips, kaedah, teknik, rahsia, tips, produk dan cara menaikkan berat badan dengan cepat. Untuk menaikkan berat badan juga bermasalah kepada sesetengah orang seperti mana masalah menurunkan berat badan kepada sesetengah orang.

Cara menaikkan berat badan ini ada banyak petuanya. Anda haruslah mengetahui pelbagai cara, kaedah, panduan, tips, teknik, cara bagaimana untuk menaikkan berat badan yang betul dan tepat untuk mendapat kebaikan dan mampu menaikkan berat badan dengan cepat dan selamat.

Berikut adalah yang berkaitan dengan cara menaikkan berat badan yang sering dicari oleh mereka yang ingin menaikkan berat badan mereka. Perkataan berikut adalah seperti yang dinyatakan dibawah.

menaikkan berat badan dengan cepat, menaikkan berat badan perempuan, menaikkan berat badan secara alami, menaikkan berat badan balita, menaikkan berat badan saat hamil, cara menaikkan berat badan, tips menaikkan berat badan, petua menaikkan berat badan, cara untuk menaikkan berat badan, produk menaikkan berat badan, cara-cara menaikkan berat badan, tips untuk menaikkan berat badan, makanan untuk menaikkan berat badan, cara menaikkan berat badan dengan cepat, menaikkan berat badan, susu menaikkan berat badan, susu untuk menaikkan berat badan, produk untuk menaikkan berat badan, 

Petua Untuk Cara Menaikkan Berat Badan

tips petua cara menaikkan berat badan

Makanan Kalori Tinggi Untuk Menaikkan Berat Badan

1. Banyakkan makanan yang tinggi kalori, protien dan garam galian. Gantikan nasi dengan roti. Roti mempunyai kalori lebih besar berbanding nasi atau boleh mengambil nasi, dan sejam kemudian roti.

2. Jangan tinggalkan waktu makan dan seelok-eloknya makan 3 hidangan utama bersama 2 atau 3 hidangan snek sehari. Pilih snek yang tidak mengandungi bahan kimia dan pengawet berlebihan. Anda juga digalakkan mengambil snek seperti sandwich, kekacang, biskut, minuman bersusu, jus, keju, buah-buahan kering dan kentang lenyek.

3. Makan secara kerap. Jika anda tidak mempunyai selera makan, boleh makan 5 atau 6 hidangan kecil sehari. Ambil hidangan yang sihat. amalan mengambil makanan ringan bukan sahaja menambah lemak yang tidak sihat, tetapi juga melambatkan proses metabolisme tubuh.

makanan untuk cepat menaikkan berat badan

Perlu Makanan Berprotein Tinggi Untuk Cepat Menaikkan Berat Badan

4. Pada waktu pagi, ambil makanan yang mempunyai sumber karbohidrat dan protien tinggi. Minum satu gelas susu pada setiap hari, roti atau telur separuh masak. Hindari makanan yang mengandungi banyak lemak.

5. Bersenam secara teratur. Lakukan senaman senaman bina badan, angkat berat dan tekan tubi untuk membina otot badan 30 minit setiap 3 atau 4 kali seminggu. Pastikan yang bertambah adalah otot bukan lemak ketika proses menambah berat badan.

6. Selepas selesai senaman, anda boleh gantikan tenaga yang keluar dengan mengambil makanan yang berkalori tinggi. Ambil makanan yang mempunyai sumber protein dan karbohidrat. Ini untuk menggantikan kandungan gula dalam badan yang telah dikeluarkan sewaktu melakukan senaman.

panduan menaikkan berat badan dengan cepat

Piramid Makanan Untuk Membantu Menaikkan Berat Badan

7. Amalkan pemakanan mengikut panduan piramid pemakanan Malaysia. Lebihkan pengambilan hidangan bagi setiap kumpulan makanan kecuali gula, minyak dan lemak dalam makanan.

 

Demikianlah cara menaikkan berat badan yang dikongsikan untuk anda amalkan bagi mencepatkan menaikkan berat badan secara berkesan.

 

Jom like FB demibahagia