Fungsi Mineral Magnesium Kepada Kesihatan Tubuh

Artikel ini membincangkan dengan jelas mengenai kelebihan dan fungsi mineral magnesium kepada kesihatan tubuh badan manusia. Dengan mengetahui apakah kebaikan, kelebihan dan fungsi mineral magnesium kepada kesihatan tubuh, akan menjadikan kita lebih peka dalam penjagaan kesihatan kita. Terdapat banyak kelebihan, kebaikan dan fungsi mineral magnesium kepada tubuh badan manusia. Magnesium merupakan unsur mineral yang paling utama yang diperlukan oleh badan manusia.

Oleh yang demikian marilah kita mengikuti artikel dibawah ini untuk ilmu dan pengetahuan kita mengenai mineral magnesium, kebaikan, kelebihan dan fungsinya.

Magnesium adalah mineral yang penting untuk kekal sihat dan diperlukan untuk lebih 300 reaksi biokimia dalam badan. Pelbagai manfaat kesihatan daripada magnesiumtermasuk penghantaran impuls saraf, pengawalan suhu badan, detoksifikasi,pengeluaran tenaga dan pembentukan tulang dan gigi.
masalah kesihatan bila mineral magnesium kurang dalam badan

Pakar-pakar kesihatan telah sentiasa menekankan betapa pentingnya termasuk jumlah vitamin dan mineral yang mencukupi dalam diet harian kita. Zink, kalsium danmagnesium adalah antara tiga mineral paling penting yang penting untuk kesihatanyang baik. Magnesium membantu dalam penyerapan kalsium oleh badan, manakalazink secara aktif menyokong sistem imun badan.

Wanita semua peringkat umur mendapat manfaat besar daripada pengambilan magnesium. Selain menghalang osteoporosis pada bay, magnesium manfaatkesihatan di kalangan wanita termasuk kelegaan daripada gejala-gejala menopaus danpenyakit senggugut (PMS). Ia juga mengurangkan risiko pramatang buruh.

Yang penting faedah-faedah lain magnesium termasuk sintesis protein, pelepasan daribronchospasm (constricted airways) di paru-paru, dan peningkatan fungsi parathyroid.Ia meningkatkan ketersediaan bio vitamin B6 dan kolesterol, meningkatkan fungsi ototdan mencegah osteoporosis, insomnia, sembelit, serangan jantung, tekanan darah tinggi, sembelit, Migrain, batu buah pinggang dan batu karang.

Sumber pemakanan yang baik daripada magnesium termasuk kacang (terutamanyabadam), bijirin, gandum CLS, ikan dan sayur-sayuran berdaun hijau. Sebagaimanadengan kebanyakan nutrien, harian memerlukan magnesium tidak dipenuhi darimakanan sahaja yang adalah mengapa magnesium pemakanan tambahan yang disyorkan juga.

Kadar mineral magnesium memang diperlukan tubuh dan haruslah dipastikan ianya mencukupi dalam tubuh setiap hari. Supplimen yang hebat untuk ANDA cuba untuk memastikan anda mempunyai kadar magnesium yang tinggi dan cukup setiap hari adalah Concentrated Mineral Drops (CMD).

fungsi mineral magnesium kepada kesihatan

KLIK SINI – Rahsia Tubuh Sentiasa Sihat Untuk Merawat Dan Melawan Penyakit Secara Semulajadi

Ramai yang telah mendapat manfaat dari Concentrated Mineral Drops (CMD) ini —> KLIK SINI