Masalah keputihan wanita dan cara merawat- masalah keputihan wanita atau lelehan lendir berwarna putih, krim atau kelabu yang keluar daripada faraj wanita merupakan suatu masalah yang sering dihadapi oleh kebanyakan wanita di seluruh dunia. Ramai wanita tidak mempunyai kesedaran terhadap risiko dan bahaya penyakit keputihan malah menganggap ia sebagai suatu petanda lazim sebelum kitar haid. Setiap wanita perlu mempunyai pengetahuan asas yang mampu membezakan pengeluaran lelehan lendir faraj secara semula jadi dengan penyakit keputihan yang serius yang memerlukan rawatan perubatan. Hakikatnya pada zaman sains dan teknologi ini, hal berkaitan masalah membabitkan kawasan paling sensitif bagi wanita seperti masalah keputihan wanita ini tidak sepatutnya disembunyikan. Dalam kehidupan mereka, penjagaan alat sulit dianggap penting kerana berkait rapat dengan perkara yang berlaku kepada hampir semua wanita seperti pengeluaran darah haid serta hubungan seksual dan kehamilan bagi wanita yang sudah mendirikan rumah tangga. Alat sulit yang tidak dijaga sepenuhnya akan menyebabkan jangkitan kuman yang menjadi punca kepada masalah keputihan serta penyakit berkaitan seksual.

Masalah keputihan wanita terbahagi kepada dua iaitu keputihan fisiologis (normal) dan keputihan patologik (abnormal). Apakan bezanya kedua – dua jenis keputihan ini?

 

Keputihan Fisiologis (Normal) 

Dalam keadaan normal, lendiran yang keluar adalah cair, tidak berwarna, tidak berbau dan tidak gatal. Keputihan normal ini juga boleh dijadikan ukuran paras kesuburan. Sekiranya lendiran putih ini yang beranggaran 20cm, ianya menandakan waktu yang sangat subur bagi seseorang wanita. Lendiran ini juga dikenali dengan nama ovulasi.
Keputihan Patologik (Abnormal)
Merupakan lendiran yang keluar  seperti susu basi, likat dan liat berwarna kekuningan atau kadang-kadang seperti gumpalan keju yang boleh menimbulkan rasa gatal. Sekiranya agak parah, cairan ini boleh berwarna seperti abu sehingga kehijauan dan berbau hanyir serta busuk.
Berikut ialah antara cara merawat masalah keputihan wanita : 
  • Bersihkan selalu organ intim anda. Seeloknya bersihkan dengan menggunakan pembersih yang tidak menyebabkan gangguan kestabilan pH pada kawasan vagina anda. Seeloknya, gunakan produk pembersih terbuat dari bahan susu. Produk yang terbuat dari bahan susu dapat menjaga pH seimbang. Penggunaan sabun antiseptik kurang baik bagi vagina dalam jangka panjang, karena bersifat agat keras.
  • Elakkan menggunakan bedak atau yang bertujuan membuat vagina harum atau kering. Ini adalah kerana debu bedak sangat halus, dan mudah terselit di celah vagina dan sukar dibersihkan.
  • Masalah keputihan wanita juga boleh dikurang dengan cara keringkanlah selalu alat sulit anda setelah mandi. Seeloknya jangan berpakaian selagi alat sulit belum kering. Pakailah selalu pakaian dalam yang kering.
  • Jika anda memakai seluar, pilihlah seeloknya pakailah seluar yang longgar dan tidak terlalu ketat, kerana seluar yang ketat ini akan menyebabkan peredaran udara di bahagian intim terganggu. Seeloknya gunakan pakaian daripada kapas kerana kapas mudah menyerap peluh.
  • Semasa anda dalam haid, hendaklah sentiasa menggantikan tuala wanita. anty liner ataupun tuala wanita seeloknya tidak digunakan dalam jangka masa yang lama

tuala wanita yang bersih mampu menghalang masalah keputihan wanita

  • Kurangkan kegiatan yang membuatkan anda sangat letih, kepanasan dan banyak mengeluarkan peluh, atau jika sudah melakukan aktiviti tersebut, segera mandi dan bersihkan tubuh anda khususnya di kawasan kemaluan.

 

membersihkan-diri-selepas-melakukan-aktiviti. mengurangkan masalah keputihan wanita

 

Dinasihatkan agar para wanita mengambil sikap yang lebih serius terhadap gejala keputihan. Beberapa kajian mendapati bahawa jika dibiarkan masalah keputihan wanita ini berlanjutan, walaupun hanya gejala biasa, lama kelamaan berupaya menyerang selaput dara. Sebahagian besar lendiran keputihan yang mengandungi jangkitan mikroorganisma akan merosakkan selaput dara.