Nasihat Untuk Isteri

Nasihat untuk isteri ini untuk memastikan isteri menjadi yang terbaik untuk suami. Ingatlah suami adalah segala-gala yang harus dijaga oleh para isteri. Nasihat untuk isteri ini bagi membolehkan isteri menjaga dan memastikan perilakunya dan keadaannya yang baik dan menjaga hati suami. Suami akan terus sayang dan setia kepada seorang isteri jika isteri pandai menjaga keperluan suami. Nasihat untuk isteri ini dikumpulkan dari pesanan-pesanan baik orang-orang lama khas buat isteri. Nasihat untuk isteri harus dibaca dan difahami oleh semua isteri.

nasihat buat isteri untuk kebahagiaan rumahtangga

Nasihat Buat Isteri Dari Ustaz Azhar Idrus

Antara nasihat untuk isteri adalah seperti berikut

Pesanan Orang Tua-Tua Untuk Isteri

1. Hendaklah isteri ingat bahawa dirinya (perempuan) itu dijadikan oleh Tuhan Yang Maha Bijaksana untuk lelaki. Lelaki dijadikan menguasai perempuan dan menjadi pemimpin baginya. Oleh itu tidak patut bagi seorang perempuan berfikiran atau bercita-cita hendak menguasai dan menundukkan suami dalam segala hal.

2. Hendaklah ia bekerja dan berusaha dengan seberapa daya untuk menambat dan menggembirakan hati suami supaya suami cinta dan sayang kepadanya dengan berkekalan. Setengah ikhtiar itu ialah: Manis muka, halus perkataan, bersolek setiap hari dan waktu dan bersikap manja di hadapannya.

3. Isteri hendaklah memerhatikan tabiat suami tiap-tiap hari tentang kesukaan dan kebenciannya. Apa-apa kesukaannya disempurnakan oleh isteri dan apa-apa kebencian ditinggalkan.

4. Jangan banyakkan permintaan atau memberati suami dalam perkara yang tidak dapat menyempurnakannya apatah lagi jika ia tidak mampu kerana perbuatan demikian merunsingkan suami.

5. Jangan sekali-kali meninggalkan rumah tanpa izin suami atau melanggar perkara yang tiada gemar dan jangan pula suka membantah jika disuruh. Apabila disuruh eloklah dilaksanakan.

6. Isteri hendaklah sentiasa ada di rumah ketika suami pulang dari kerja, melainkan kerana terpaksa atau ada hajat besar dan bila-bila suami batik hendaklah disambut dengan balk dan bersolek pula.

nasihat untuk isteri menjadi yang terbaik

Pesanan Dari Ustaz Azhar Idrus Kepada Isteri

7. Janganlah pergi mendapatkan bomoh, pawang, tukang sihir atau tukang tilik untuk memperlihatkan hal suami atau menambat hatinya. Ini semua berdosa serta membuang wang dan membazir.

8. Jangan suka menceritakan kecantikkan perempuan lain atau memuji-muji anak isteri orang lain di hadapan suami apatah lagi memburuk-burukkan mereka kerana memuji perempuan lain itu mungkin membukakan pintu nafsu suaminya kepada perempuan lain. Manakala mengeji atau memburukkannya pula dikhuatiri kalau-kalau perempuan itu kerabat suami.

9. Hendaklah cermat dalam perbelanjaan hari-hari. Umpamanya jika diberi belanja untuk seminggu, janganlah habiskan kesemuanya. Bahkan hendaklah disimpan sedikit. Wang simpanan itu jangan pula dibelanjakan untuk perkara yang tidak penting bahkan untuk persiapan atau persediaan apabila datang kesusahan kerana barang siapa bercermat akan terselamat daripada kepapaan.

10. Jangan suka berhutang. Jika terpaksa sebaik-baik beritahu suami dan hutang itu ialah kerana muslihat rumahtangga dan bukan muslihat diri sendiri.

11. Jangan ceritakan perbelanjaan harian sama ada banyak atau sedikit kepada orang lain.

 

nasihat untuk isteri agar banyak berdoa pada Allah

Banyakkan Berdoa Kepada Allah Akan Menjadikan Isteri Yang Terbaik Kepada Suami

12. Hendaklah makan minum untuk suami sama ada di sebelah pagi, tengah hari dan malam disediakan pada waktunya. Jangan sampai diminta atau disuruh, supaya tidak tergendala pekerjaan suami.

13. Hendaklah suami dan isteri menjaga kesihatan dengan seboleh-bolehnya dengan melakukan senaman dan jaga makanan dan minuman, jaga kebersihan dan jaga perasaan yang tenteram.

Jika semua nasihat itu disempurnakan oleh para suami dan isteri, rumahtangga dan pergaulan suami isteri akan berada di dalam aman dan bahagia.

 

Demikianlah 13 nasihat untuk isteri dengan harapan isteri menjadi yang terbaik dan hebat untuk para suami.

 

 

 

PRODUK UNTUK SUAMI ISTERI ADA DISEBELAH KANAN BLOG INI. KLIK DAN BACALAH. MUNGKIN ANDA & PASANGAN MEMERLUKANNYA HARI INI ATAU KEMUDIAN HARI… T KASIH