Panduan Menjadi Suami Yang Baik

Untuk menjadi suami yang baik merupakan cita-cita yang murni dan mendapat pahala. Dengan menjadi suami yang baik, rumahtangga dan perhubungan anak-anak dalam keluarga pasti menjadi baik dan berkat. Semua isteri yang baik pasti mengidamkan untuk mendapat seorang suami yang baik. Anjuran untuk menjadi suami yang baik telahpun dianjurkan oleh agama melalui ayat-ayat Allah dan teladan oleh Rasul junjungan kita.

Bagaimana kaedahnya untuk menjadi suami yang baik ini? Ramai orang yang memperkatakannya, namun ramai di antara kita tercari-cari cara untuk menjadi suami yang baik. Jika diselidiki dari ayat-ayat Al-Quran dan hadis-hadis nabi pasti kita menemui kaedah sebenar untuk menjadi suami yang baik ini.

Berikut adalah 10 Panduan Untuk Menjadi Suami Yang Baik

1. Mengauli isteri dengan cara yang ma’ruf (baik)
Allah berfirman, ertinya, “Dan bergaullah dengan mereka(para isteri) dengan baik.” (QS. an-Nisa’: 19).
Ibnu Katsir berkata, “Berkatalah yang baik kepada isteri kalian, perbaiklah amalan dan tingkah laku kalian kepada isteri. Berbuat baiklah sebagaimana kalian suka jika isteri kalian bertingkah laku demikian.” (Tafsir al-Qur’an al-‘Azhim, Ibnu Katsir).

2. Memberi nafkah, pakaian dan tempat tinggal yang baik
Allah berfirman, ertinya, “Dan kewajiban ayah memberi makan dan pakaian kepada istreinya dengan cara ma’ruf.” (QS. al-Baqarah: 233).

Dalam firman-Nya yang lain, ertinya, “Hendaklah orang yang mampu memberi nafkah menurut kemampuannya. Dan orang yang disempitkan rezekinya hendaklah memberi nafkah dari harta yang diberikan Allah kepadanya. Allah tidak memikulkan beban kepada seseorang melainkan sekedar apa yang Allah berikan kepadanya.” (QS. ath-Thalaq: 7).
Rasulullah shallallohu ‘laihi wasallam bersabda, ketika haji wada’,

فَاتَّقُوا اللَّهَ فِى النِّسَاءِ فَإِنَّكُمْ أَخَذْتُمُوهُنَّ بِأَمَانِ اللَّهِ وَاسْتَحْلَلْتُمْ فُرُوجَهُنَّ بِكَلِمَةِ اللَّهِ إلي أن قال وَلَهُنَّ عَلَيْكُمْ رِزْقُهُنَّ وَكِسْوَتُهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ

“Bertakwalah kepada Allah pada (penunaian hak-hak) para wanita, karena kalian sesungguhnya telah mengambil mereka dengan amanah Allah dan kalian menghalalkan kemaluan mereka dengan kalimat Allah. (sampai perkataan beliau) Kewajiban kalian kepada istri kalian adalah memberi mereka nafkah dan pakaian dengan cara yang ma’ruf.” (HR. Muslim no. 1218).

Ibnu Katsir berkata, “Bapa dari si anak punya kewajiban memberi nafkah pada ibu si anak, termasuk pula dalam hal pakaian dengan cara yang ma’ruf (baik). Yang dimaksud dengan cara yang ma’ruf adalah dengan memperhatikan kebiasaan masyarakat tanpa berlebih-lebihan dan tidak pula pelit. Hendaklah ia memberi nafkah sesuai kemampuannya dan yang mudah untuknya, serta bersikap pertengahan dan hemat.” (Tafsir al-Qur’an al-‘Azhim, Ibnu Katsir).

panduan menjadi suami yang baik

teknik & panduan menjadi suami yang baik

3. Mengajari isteri ilmu agama (tanggungjawab untuk menjadi suami yang baik)
Allah berfirman, “Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka.” (Qs. at-Tahrim: 6).

‘Ali bin Abi Thalib, menantu Rasulullah mengatakan, “Ajarilah adab dan agama kepada mereka.”
Ibnu ‘Abbas berkata, “Lakukanlah ketaatan kepada Allah dan hati-hatilah dengan maksiat. Perintahkanlah keluargamu untuk mengingat Allah (berdzikir), nescaya Allah akan menyelamatkan kalian dari jilatan neraka.”

Mujahid berkata,“Bertakwalah kepada Allah dan nasihatilah keluargamu untuk bertakwa kepada-Nya.”

Adh-Dhahak dan Maqatil berkata,“Kewajiban bagi seorang muslim adalah mengajari keluarganya, termasuk kerabat, budak laki-laki atau perempuannya perkara wajib yang Allah perintahkan dan larangan yang Allah larang.” (Tafsir al-Qur’an al-‘Azhim, Ibnu Katsir).

Mungkin Anda bertanya, “Bagaimana jika kita tidak pandai mendidik isteri, karena kita sendiri kurang dalam hal agama?” Dengan masalah ini mampukah kita untuk menjadi suami yang baik?
Jawab, hendaklah Anda memperbaiki diri. Berusaha untuk mempelajari Islam lebih dalam sehingga Anda bisa memperingatkan dan mendidik isteri. Jika tidak boleh, hendaklah mengajaknya datang ke majelis ilmu sebagaimana Anda pun demikian. Atau, cara lain yang dapat meningkatkan keberagamaan Anda dan isteri lebih baik dari sebelumnya. Ini merupakan usaha-usaha anda menjadi suami yang baik terhadap tanggungan anda.

4. Meluangkan waktu untuk bercanda dengan isteri tercinta
Inilah yang dicontohkan oleh Nabi Muhammad sebagaimana yang diceritakan oleh isteri beliau, ‘Aisyah, Ia pernah bersama Nabi dalam safar(bepergian). ‘Aisyah lantas berlumba lari bersama beliau. ‘Aisyah berkata,

فَسَابَقْتُهُ فَسَبَقْتُهُ عَلَى رِجْلَىَّ فَلَمَّا حَمَلْتُ اللَّحْمَ سَابَقْتُهُ فَسَبَقَنِى فَقَالَ هَذِهِ بِتِلْكَ السَّبْقَةِ

Akupun mengalahkan beliau. Tatkala aku sudah bertambah gemuk, aku berlumba lari lagi bersama Rasul, namun kala itu beliau mengalahkanku. Lantas beliau bersabda, “Ini balasan untuk kekalahanku dahulu.” (HR. Abu Daud no. 2578).

5. Mengajak isteri dan anak untuk rajin beribadah
Allah berfirman, artinya, “Dan perintahkanlah kepada keluargamu mendirikan shalat dan bersabarlah kamu dalam mengerjakannya.” ( QS. Thaha : 132).
Rasulullah shallallohu ‘alaihi wasallam bersabda,

مُرُوا أَوْلاَدَكُمْ بِالصَّلاَةِ وَهُمْ أَبْنَاءُ سَبْعِ سِنِينَ وَاضْرِبُوهُمْ عَلَيْهَا وَهُمْ أَبْنَاءُ عَشْرِ سِنِينَ

“Perintahkanlah anak-anak kalian untuk melaksanakan solat ketika mereka berumur 7 tahun. Dan pukullah mereka jika telah berumur 10 tahun.” (HR. Abu Daud, no. 495).

Rasulullah shallallohu ‘alaihi wasallam bersabda,

رَحِمَ اللهُ رَجُلاً قَامَ مِنَ اللَّيْلِ فَصَلَّى وَأَيْقَظَ امْرَأَتَهُ فَصَلَّتْ، فَإِنْ أَبَتْ نَضَحَ فِي وَجْهِهَا الْمَاءَ

“Semoga Allah merahmati seorang lelaki yang bangun di waktu malam lalu mengerjakan solat dan ia membangunkan isterinya lalu si isteri mengerjakan solat. Bila isterinya enggan untuk bangun, ia percikkan air di wajah isterinya…” (HR. Abu Daud, no. 1450).

6. Melihat sisi positif isteri Anda 
Rasulullah shallallohu ‘alaihi wasallam bersabda,

لاَ يَفْرَكْ مُؤْمِنٌ مُؤْمِنَةً إِنْ كَرِهَ مِنْهَا خُلُقًا رَضِىَ مِنْهَا آخَرَ

“Janganlah seorang mukmin membenci seorang mukminah. Jika sang suami tidak menyukai suatu akhlak pada sang isteri, maka hendaklah ia melihat sisi lain yang ia ridhai.” (HR. Muslim, no. 1469).

7. Jangan memukul wajah isteri dan jangan pula menjelek-jelekkannya
Mu’awiyah al Qusyairi, pernah bertanya kepada Rasulullah mengenai kewajiban suami pada istri, lantas Rasulullah bersabda,

أَنْ تُطْعِمَهَا إِذَا طَعِمْتَ وَتَكْسُوَهَا إِذَا اكْتَسَيْتَ -أَوِ اكْتَسَبْتَ- وَلاَ تَضْرِبِ الْوَجْهَ وَلاَ تُقَبِّحْ وَلاَ تَهْجُرْ إِلاَّ فِى الْبَيْتِ

“Engkau memberinya makan sebagaimana engkau makan. Engkau memberinya pakaian sebagaimana engkau berpakaian -atau engkau usahakan-, dan jangan engkau memukul wajah, dan jangan pula menjelek-jelekkannya serta jangan pula mendiamkannya(dalam rangka nasihat) selain di rumah.” (HR. Abu Daud, no. 2142).

8. Jangan meng-hajr (pisah ranjang dalam rangka mendidik) selain di dalam rumah
Allah berfirman, artinya, “Dan hajr-lah (pisahkanlah mereka) di tempat tidur mereka.”(Qs. an-Nisa: 34).
Syaikh ‘Abdurrahman bin Nashir as-Sa’di mengatakan bahwa maknanya adalah tidak satu ranjang dengannya dan tidak berhubungan intim dengan isteri sampai ia sadar dari kesalahannya (Taisir al-Karimir Rahman, ibn Sa’di).

9. Menegur Kesalahan Isteri dengan Baik Boleh Menjadi Suami Yang Baik

وَاسْتَوْصُوا بِالنِّسَاءِ خيرا فَإِنَّ الْمَرْأَةَ خُلِقَتْ مِنْ ضِلَعٍ وَإِنَّ أَعْوَجَ شَىْءٍ فِى الضِّلَعِ أَعْلاَهُ إِنْ ذَهَبْتَ تُقِيمُهُ كَسَرْتَهُ وَإِنْ تَرَكْتَهُ لَمْ يَزَلْ أَعْوَجَ اسْتَوْصُوا بِالنِّسَاءِ خَيْرًا

“Dan berwasiatlah kepada wanita dengan kebaikan, karena sesungguhnya dia diciptakan dari tulang rusuk, dan bagian yang paling bengkok adalah tulang rusuk yang paling atas, jika kamu berusaha untuk meluruskannya, niscaya akan patah, jika kamu membiarkannya, niscaya tetap bengkok, maka berwasiatlah terhadap wanita dengan kebaikan.” (HR. Muslim, no.3720).

10. Memberikan nafkah batin
Inilah salah satu pelajaran dari hadits Abu Darda’ berikut ini.
Nabi mempersaudarakan Salman dan Abu Darda’. Suatu saat Salman mengunjungi –saudaranya- Abu Darda’. Ketika itu Salman melihat Ummu Darda’, dalam keadaan tidak gembira. Salman pun berkata kepada Ummu Darda’, “Kenapa keadaanmu seperti ini?” “Saudaramu, Abu Darda’, seakan-akan ia tidak lagi mempedulikan dunia”, jawab wanita tersebut. Ketika Abu Darda` tiba, dia membuatkan makanan untuk Salman lalu berkata, “Makanlah karena aku sedang berpuasa.” Salman menjawab, “Saya tidak akan makan hingga kamu ikut makan.” Akhirnya Abu Darda’ pun makan.

Ketika tiba waktu malam, Abu Darda’ beranjak untuk melaksanakan solat namun Salman berkata kepadanya, ‘Tidurlah.’ Abu Darda` pun tidur, tidak berapa lama kemudian dia beranjak untuk mengerjakan solat, namun Salman tetap berkata, ‘Tidurlah.’ Akhirnya dia tidur. Ketika di akhir malam, Salman berkata kepadanya, ‘Sekarang bangunlah,’ Abu Juhaifah berkata, ‘Keduanya pun bangun dan melaksanakan solat, setelah itu Salman berkata, ‘Sesungguhnya Rabbmu memiliki hak, dan badanmu memiliki hak, isterimu memiliki hak atas dirimu, maka berikanlah hak setiap yang memiliki hak.’” Selang beberapa saat Nabi datang, lalu hal itu diberitahukan kepada beliau, Nabi bersabda, “Salman benar.” (HR. al-Bukhari, no. 968).

Menurut pendapat Imam Abu Hanifah, Imam Ahmad dan pilihan Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah, seorang suami wajib menyetubuhi isterinya sesuai dengan kemampuan suami dan kecukupan isteri.

Akhirnya, semoga Allah memberikan taufik kepada kita untuk mengamalkan segala hal yang dicintai dan diridhai-Nya. Amien. Allahu a’lam.

Semoga kita semua dapat mengamalkan panduan-panduan yang di kongsikan untuk menjadi suami yang baik. Apabila si suami menjadi suami yang baik pasti kehidupan rumahtangga aman, bahagia, tenang dan mendapat berkat dari Allah.

 

 

 

 

 

IKLAN PREMIUM
(Istimewa Untuk Suami)
1) Rahsia Suami Bertahan Lama Mampu Memuaskan Nafsu Isteri Dengan Tenang & Mampu Membiarkan Isteri Melakukan Apa Sahaja Tanpa Bimbang Dengan Masalah Cepat Terpancut ! - KLIK SINI
2) Wangian Hormon Pemikat & Berkuasa No #1 Di Dunia. Dihasilkan Secara Klinikal Menggunakan Pheromones Yang Berkualiti Di Makmal Negara Kanada. Kini Memikat Wanita Menjadi Mudah, Senang & KACANG ! - KLIK SINI
3) Herba Untuk Tenaga Lelaki Dari Brazil. Mudah Diambil Tanpa Sebarang Kesan Sampingan Dengan Perisa Epal Yang Lazat. Simpan Di Poket ANDA & Tuang Dibawah Lidah Bila ANDA Memerlukannya ! - KLIK SINI
4) Rahsia Menguatkan, Memanjangkan & Membesarkan Alat Senjata Lelaki Dengan Mudah Dan Berkesan. ANDA Hebat & Perkasa Hanya Dalam Masa 14 Hari Sahaja ! - KLIK SINI
5) Herba Merawat, Memulihkan & Menyelesaikan Masalah Mati Pucuk Untuk Suami. Ianya Terbukti Baik, Berkesan & Dipercayai Diluar Negara Sejak 8 Tahun Lalu ! - KLIK SINI
6) Pam Membesarkan, Memanjangkan & Membesarkan Alat Senjata Lelaki Menggunakan Teknologi Hidro. Made In UK. Pam Pilihan No #1 Lelaki GAGAH Di UK ! - KLIK SINI
7) Herba Berkualiti & Terbukti Pilihan Para VVVIP Sebagai Herba Maintenance Kesihatan Keseluruhan Lelaki. Hanya Yang Original Dari Pillsexpert Canada ! - KLIK SINI
8) Merawat Pelbagai Masalah Kesihatan Seksual Lelaki Dengan Cara Yang Paling Simple & Santai. Merawat Dengan Tanpa Sebarang USAHA YANG SUSAH-SUSAH ! - KLIK SINI
IKLAN PREMIUM
(Istimewa Untuk Isteri)
1) Rahsia Aroma Menggoda & Menaikkan Ghairah Suami. Minyak Pengasih Moden Untuk "TUNDUKKAN" Suami Dari Kanada. ANDA Mahu ? - KLIK SINI
2) Rahsia Mencerahkan "PINKKAN" Puting Payudara Isteri Dalam Masa 3 Hari Sahaja. Semulajadi, Selamat & Berkesan. Jenama Yang Dipercayai Di Asia ! - KLIK SINI
3) Pam Membesarkan, Memontokkan, Mencantikkan & Menjadikan Payudara ANDA Seksi Untuk Suami. Pam No #1 Paling Laris Di Malaysia & Dengan Jaminan Sepenuhnya ! - KLIK SINI
4) Isteri Kurang Nafsu? Kurang Minat Seks? Rahsia Atasi Masalah Nafsu & Kecantikan Secara Semulajadi Dalam Masa 14 Hari Sahaja. Dijamin ANDA Menikmatinya ! - KLIK SINI
5) Mahukan "ISTERI KETAT-KETAT & PADAT" ? Rahsia Isteri Kembali Anak Dara Dalam Hanya 15 Minit Sahaja. ANDA Berhak Menikmatinya ! - KLIK SINI
6) Rahsia Mencuci Muka Dalam Masa 7 Hari Untuk Kulit Muka Yang Cantik, Gebu & Putih Dengan Pencuci Muka Collagen ! - KLIK SINI
7) Gluta Collagen Berrys Merupakan Supplement Yang Lazat Yang Harus Diambil Oleh Semua Wanita Untuk Kecantikan Luarbiasa ! - KLIK SINI
8) Rahsia KURUSKAN BADAN Dengan Selamat. Turun 6Kg Dalam Hanya 25 Hari. Sesuai & Menakjubkan Untuk Semua - KLIK SINI
9) ANDA Sering Rasa Sakit & Perit Ketika Melakukan "HUBUNGAN" ? Pelincir Berperisa Strawberry Ini Menaikkan Ghairah & Suasana Yang Luarbiasa ! - KLIK SINI
10) ANDA Mahukan Lebih Keseronokan Ketika Bersama SUAMI? Cepat Terangsang, Basah Dan Mampu Klimaks Berkali-Kali! Pengalaman Yang Sungguh Luarbiasa - KLIK SINI
11) Mahukan Supplimen Yang Lengkap Dan Terbaik Untuk Para Isteri Mengekalkan Kecantikan Aset Mereka! Supplimen Yang Lengkap Untuk Para Isteri Dari Dalaman Dan Luaran - KLIK SINI
Turunkan Kolesterol ANDA Yang Membahayakan Kesihatan Dengan Mudah, Cepat, Berkesan & Selamat. Cuba Choless Hari Ini Juga Untuk Kesan Yang Luarbiasa - KLIK SINI
Penawar Kesihatan & Memulihkan Penyakit-Penyakit Dalam Tubuh Secara Selamat & Semulajadi! CMD Merupakan Pati Mineral Beralkali Yang Sangat Diperlukan Oleh Tubuh Manusia - KLIK SINI
Masalah Sakit Lutut Yang Sering Menggangu Pergerakan Dan Aktiviti Harian ANDA? Lepas Sapu2 Gelutut 7 Hari Sahaja, Sakit Semakin Berkurangan - KLIK SINI