Perkahwinan Di Sempadan Thailand

Perkahwinan di sempadan Thailand ini popular dikalangan mereka yang ingin berkahwin dua atau berpoligami namun terdapat banyak halangan untuk mereka merealisasikan perkahwinan mereka secara sah di Malaysia ini. Kadangkala pelbagai karenah birokrasi dan sebagainya menyebabkan pasangan pengantin (kebiasaannya pihak suami ini sudah berkahwin) akan ligat memikirkan untuk mencari perkhidmatan atau khidmat pakej perkahwinan di sempadan Thailand. Hehe..

Bijak.. Bijak.. Ada sesetengah suami hanya akan google pakej perkhidmatan murah perkahwinan di sempadan Thailand. Dari satu klik search sahaja terdapat banyak syarikat atau ajen-ajen perkhidmatan pakej perkahwinan di sempadan Thailand. Kebiasaannya khidmat yang mereka sediakan lengkap bermula dari mengambil pasangan yang bakal berkahwin ini di sempadan Malaysia, kemudian dibawa ke sempadan Thailand, dilangsungkan perkahwinan, diuruskan hotel untuk mereka berehat dan menginapkan dan juga segala dokumen perkahwinan di sempadan Thailand ini untuk digunakan oleh pasangan pengantin ini mendaftarkan perkahwinan mereka di Malaysia nanti.

Sungguh mudah, aman dan tenang akan dirasakan apabila melakukan perkahwinan di sempadan Thailand ini.

Namun terdapat beberapa isu berkaitan perkahwinan di sempadan Thailand ini.

Ayuh kita ikuti perbincangan pakar mengenai isu sahkah perkahwinan di sempadan Thailand dan lain-lain yang berkaitan dengan perkahwinan tersebut.

dokumen perkahwinan di sempadan thailand

Cik Puan ini merupakan pembaca sinarharian mengemukakan soalan kepada pakar yang dia dan suami sudah setahun berkahwin di sempadan Thailand, namun belum mendaftarkannya. Apakah cara dan implikasinya.

SOALAN: Saya telah bernikah di Selatan Thailand dan pernikahan secara wali am setahun lalu. Sehingga sekarang ini, saya dan suami masih belum mendaftarkan pernikahan ini di mana-mana pejabat agama Islam. Apa yang perlu saya lakukan untuk selesaikan masalah ini?

JAWAPAN: Matlamat perkahwinan adalah untuk menghalalkan perhubungan lelaki dan perempuan. Dalam erti kata lain, memenuhi keperluan atau tuntutan batin manusia agar mendapat keredaan ALLAH SWT.

Menurut puan, pernikahan ini masih belum didaftarkan di pejabat agama Islam walaupun hampir setahun pernikahan dijalankan. Sepatutnya, selepas puan dan suami balik ke Malaysia, segerakanlah urusan pendaftaran pernikahan ini di pejabat agama Islam yang berhampiran dengan tempat tinggal puan.

Bagaimanapun masih belum terlambat untuk mendaftarkannya.

Pertama: Puan dan suami perlu hadir di pejabat agama Islam dan membawa segala dokumen yang berkaitan. Puan dan suami akan diambil keterangan oleh pihak pejabat agama Islam mengikut hukum syarak.

Sekiranya tidak sah, maka pernikahan puan dan suami perlu difaragkan melalui perintah mahkamah sekiranya pernikahan ini perlu pengesahan pernikahan melalui perintah mahkamah.

Kedua: Pihak pejabat agama Islam akan memanjangkan kes puan dan suami ke mahkamah syariah untuk mendapatkan kebenaran mendaftarkan pernikahan di bawah Seksyen 31 Enakmen Undang-undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003.

“Pendaftaran perkahwinan luar negara oleh orang yang bermastautin dalam negeri Selangor”. Permohonan boleh dibuat oleh suami atau isteri. Sekiranya suami membuat permohonan, makan suami adalah plaintif dan isteri adalah defendan.

Begitulah juga sebaliknya. Sekiranya mahkamah berpuas hati dengan keterangan yang diberikan, mahkamah boleh memerintahkan supaya pernikahan ini didaftarkan di pejabat agama Islam.

Memandangkan pernikahan ini tidak mendapat kebenaran dari mana-mana pejabat agama Islam untuk bernikah di luar negeri seperti yang diperuntukkan dalam Enakmen Undang-Undang Islam Negeri, maka puan dan suami akan diambil tindakan undang-undang kerana kesalahan tidak mendapat kebenaran untuk bernikah dari pejabat agama Islam atau mahkamah syariah.

Kesalahan pertama di bawah Seksyen 40(2) Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003 ‘berhubung dengan akad nikah perkahwinan’ yang membawa hukuman denda tidak melebihi RM1,000 atau penjara tidak melebihi enam bulan setiap seorang.

Setelah dikenakan penaliti ini, barulah puan dan suami boleh mendaftarkan pernikahan ini dan akan menggunakan Sijil Perakuan Nikah ini sah digunakan untuk segala urusan yang berkaitan.

Jika puan dan suami tidak mendaftarkan pernikahan ini, maka implikasi yang harus dihadapi ialah seperti tidak boleh membuat pendaftaran kelahiran anak dan tidak dapat membuat sebarang tuntutan di mahkamah yang melibatkan suami isteri serta urusan lain yang berkaitan.

Usah bertangguh lagi menyelesaikan persoalan ini agar masalah yang sedia ada tidak akan terus berlanjutan. Sememangnya manusia tidak terlepas daripada melakukan kesilapan dan sewajarnya kita menoktahkan segala keterlanjuran yang telah dilakukan.
Kamaazura Md Kamel (Penulis buku Dari Kamar Syariah)

Dari penjelasan Pakar ini menunjukkan perkahwinan di sempadan Thailand ini bukanlah sesuatu yang salah secara total. Perkahwinan tersebut sah, namun terdapat beberapa langkah yang harus diambil segera. Terdapat implikasi seperti saman kompaun yang dikenakan kepada pasangan suami isteri yang melakukan perkahwinan di sempadan Thailand ini.

Semoga anda dapat idea untuk merealisasikan perkahwinan anda nanti.. hehe

Psssss :- Paksu tidak menyediakan khidmat pakej murah perkahwinan di sempadan Thailand ye.. hehe. Harap maklum tau…

 

 

Rakan blogger !!