Petua Harmoni Rumahtangga

Petua harmoni rumahtangga jika diamalkan oleh suami isteri akan memberikan kebahagiaan kepada hubungan suami dan isteri. Suami isteri yang hidup harmoni rumahtangga akan terus ceria, kekal bahagia dan seronok dalam rumahtangga. Harmoni rumahtangga boleh diusahakan oleh pihak suami dan isteri. Suami dan isteri haruslah memainkan peranan masing-masing untuk mendapat harmoni rumahtangga.

Kehidupan akan menjadi hebat apabila matlamat harmoni rumahtangga tercapai. Untuk mencapai harmoni rumahtangga ini, 18 perkara atau petua harmoni rumahtangga ini boleh diamalkan dan membantu menambah kebahagiaan dan keharmonian rumahtangga kita semua.

Teknik Cara Petua Harmoni Rumahtangga

Kebahagiaan & Keharmonian Kehidupan Suami Dan Isteri

Petua Untuk Keharmonian Suami Isteri
Hingga Akhir Hayat

1. Cium tangan suami dan dahi isteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masing-masing.

2. Jika berpisah lebih dari sehari seperti untuk tugasan luar daerah, tambah rutin harian tadi dengan pelukan dan kucupan.

3. Walau sesibuk mana sekali pun, luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurang-kurangnya sekali walau sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan.

4. Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti I love you sepenuh hati sebelum keluar ke mana-mana, menamatkan perbualan di telefon dan sebelum tidur.

5. Sentiasa mencari peluang untuk makan tengah hari bersama kerana pastinya ia tiada gangguan anak-anak jika pada hari berkerja.

6. Amalkan bertanya apa yang berlaku sepanjang hari selepas pulang dari kerja sebagai tanda mengambil berat dan memberi peluang pasangan meluahkan perasaan.

7. Laungkan masa untuk berbual tentang apa sahaja dari isu rumah tangga hinggalah politik semasa sebelum tidur.

8. Mudah berbaik jika berlaku sebarang pertelingkahan, jangan biar berlarutan walau lagi berhari-hari.

9. Temani pasangan semasa menonton rancangan kegemaran mereka walau sambil membaca akhbar misalnya kerana apa yang penting ada berada di sisi.

10. Jangan sesekali berpisah tempat tidur walau anak sudah berderet atau usia sudah meningkat kerana ia adalah salah satu amalan penting untuk mengeratkan kasih sayang.

11. Amalkan sembahyang berjemaah semasa di rumah, berdoa bersama serta bersalam-salaman selepasnya.

12. Biasakan bergilir gelas atau pinggan semasa makan serta tidak segan atau geli untuk menghabiskan makanan atau minuman isteri atau suami.

13. Sesekali buatlah kejutan seperti membeli hadiah atau kad untuk peristiwa tertentu, memakai pakaian dalam yang seksi atau apa sahaja.

14. Senda gurau dalam rumah tangga amat penting, ceritalah sesuatu yang kelakar, teka teki atau apa sahaja yang membolehkan anda ketawa bersama.

15. Sentiasa kenang pengorbanan masing-masing seperti susah payah isteri melahirkan anak dan suami yang berkerja keras\ menyara keluarga.

16. Sesekali tukar gaya penampilan agar ada kelainan serta untuk mengelakkan pasangan merasa jemu.

17. Apa sahaja masalah yang timbul, berterus terang dan berbincang bersama untuk menyelesaikannya.

18. Sentiasa menyimpan tekad untuk menjadi suami/isteri yang baik dalam rumah tangga bahagia kerana fikiran positif akan memudahkan anda mencapai matlamat tersebut.

Berikut di atas merupakan 18 cara dan petua harmoni rumahtangga suami dan isteri.

 

Semua kita kekal bahagia dan harmoni.

 

In Sya Allah

 

 

 

PRODUK-PRODUK KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA SUAMI ISTERI DISEBELAH KANAN BLOG NI YA.. SEMAK & BACALAH YE.. TKASIH