Rahsia Pemakanan Hebat Untuk Jadi Bijak

Rahsia pemakanan hebat ini boleh didapati dalam kitab-kitab lama. Ulama-ulama terdahulu sudah membuat kajian dan mendapati rahsia pemakanan hebat untuk jadi bijak, cergas dan terang hati. Kita hanya perlu mengetahui dan mengamalkan sahaja rahsia pemakanan hebat untuk jadi bijak ini berdasarkan kajian ulama-ulama islam yang terdapat dalam kitab-kitab lama. Malangnya kita gagal menguasai bahasa ilmu Islam iaitu bahasa Arab menyebabkan kita ketinggalan untuk menguasai rahsia pemakanan hebat ini.

Namun kini banyak artikel-artikel yang membincangkan rahsia pemakanan hebat untuk kita jadikan panduan dan ikutan. Antara yang boleh kita amalkan untuk rahsia pemakanan hebat ini ialah seperti berikut

Rahsia Pemakanan Hebat Menjadi Amalan Orang Bijak Pandai Islam

Penemuan saintifik telah membuktikan kebenarannya mengenai amalan makanan dan pemakanan yang baik untuk mental, khususnya terhadap susu, madu dan telur. Ini juga merupakan rahsia pemakanan orang yahudi. Orang yahudi sudah tahu dan sering mengamalkannya.

MADU – Madu adalah makanan yang sangat berkhasiat. Al-Quran mengiktirafkannya sebagai ‘shifa” iaitu penyembuh penyakit. Manisan madu digelar ‘Raja Ubat’, dapat menyembuh kebanyakkan penyakit. Ia adalah makanan untuk kesihatan keseluruhannya. Ia mengandungi pelbagai jenis vitamin, mineral, protein, antiseptik dan enzim yang meningkatkan ingatan dan kecerdasan mental individu.

Madu juga mengandungi pelbagai zat galian yang penting seperti kalsium, sulfur, fosforus, zat besi, karbon, magnesium, potassium (kalium), kuprum, silika, klorin, mangganese dan belerang untuk memupuk tenaga dan kesihatan fizikal-mental. Rasullullah s.a.w bersabda, ‘Siapa ingin hafal, hendaklah ia minum manisan madu’. Madu didapati berkesan untuk merawati penyakit – penyakit mental di mana ia boleh menghindarkan kepenatan kerja otak seperti berfikir, membaca, merancang dan bermesyuarat.

Cara Minum: 2 sudu teh pada waktu pagi dan malam.
PANTANG : Jangan makan tembikai semasa menggunakan madu. Sangat merbahaya.

rahsia pemakanan hebat untuk jadi bijak

Madu Lebah Baik Untuk Kesihatan Tubuh Badan

KISMIS – Kismis mengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah bagi memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk disalurkan ke otak. Kekurangan oksigen menyebabkan seseorang mudah mengantuk, pelupa, lembab dan mengalami kelemahan dalam berfikir.

Cara Makan:
i) Menghadap Kiblat
ii) Baca ‘Bismillah’ dan selawat ke atas nabi (3 kali)
iii) Baca doa penerang hati
iv) Makan secara kemam seperti makan gula-gula. Tidak berkesan jika dikunyah seperti makan kacang.
v)Makan sebiji-biji sebanyak 21 biji setiap hari.

SUSU SEGAR – Susu berguna untuk kesihatan otak, mempertajamkan ingatan, membekalkan tenaga mental dan fizikal. Susu mengandungi 3 unsur semulajadi iaitu keju, lemak dan air yang amat diperlukan untuk pertumbuhan badan dan otak. Susu adalah makanan yang paling lengkap dan berkhasiat. Ia mengandungi enam kelas makanan yang amat diperlukan oleh tubuh iaitu karbohidrat, lemak, protein, semua jenis vitamin, mineral dan air. Ia berkhasiat untuk merawati kesihatan umum dan merupakan penawar kelupaan yang berkesan. Rasullullah s.a.w menerangkan susu boleh menguatkan belakang, menambahi akal, memperbaiki penglihatan dan menghindari penyakit lupa. Susu yang terbaik untuk ketajaman minda ialah susu kambing, biri – biri dan lembu yang segar. Susu hidup lebih berkhasiat dari susu debu.

Cara Minum: Sekurang-kurangnya segelas pada sebelah pagi dan malam

rahsia pemakanan hebat untuk jadi sihat dan bijak

Minum Susu Segar Merupakan Rahsia Pemakanan Yang Hebat Dan Baik Untuk Tubuh

TELUR – Bermanfaat untuk menambah kekuatan otak, badan dan menjaga kesihatan keseluruhannya. Ahli – ahli kesihatan mengakui ia merupakan makanan yang lengkap dan berkhasiat. Ia mengandungi protein, mineral, vitamin, kalsium, kuprum, magnesium, fosforus, kalium, sulfur, natrium, klorin, zat besi, air, choline dan bahan ekstraktif. Sabda Nabi s.a.w, ‘Sesungguhnya seorang nabi a.s mengadu kepada Allah (kerana dia) lemah badan. Maka Allah s.w.t memerintahkannya supaya memakan telur’.

Telur terutama telur kuning, berupaya mengatasi masalah kelemahan tenaga fizikal dan minda sekaligus. Telur yang terbaik ialah telur ayam kampung dan yang masih baru.

HALIA – Ianya sangat mujarab untuk gejala kelupaan. Ia boleh dimakan mentah atau dibuat halua. Halua ialah halia yang dijadikan manis – manisan dengan merebus dan mencampurkannya dengan gula.

Cara Makan: Dimakan sedikit sahaja pada waktu pagi.

rahsia pemakan hebat untuk kesihatan dan bijak

Halia Untuk Kesihatan Tubuh Badan

LIMAU OREN – Berkhasiat untuk mengemaskan urat-urat jantung dan menambah kekuatan fikiran menurut hadis Nabi s.a.w. Limau – limau jenis lain juga elok untuk diamalkan.

BUAH DELIMA – Untuk penerang hati. Sabda Nabi s.a.w, ‘Barangsiapa yang memakan buah delima keseluruhannya, sesungguhnya Allah menerangkan hatinya selama 40 hari.’

DAGING BURUNG MERPATI – Ianya banyak digunakan oleh bijak pandai Islam dan Melayu dahulukala. Ia mengandungi protein, lemak, kalsium, fosforus dan kalori. Sangat efektif untuk meningkatkan kecerdasan terutama kanak – kanak. Kaedah ini sangat popular dan berkesan. Kanak – kanak yang diberi telur burung merpati didapati dapat bercakap lebih awal dari kebiasaannya.

OTAK AYAM – Boleh dibuat sup dan dicampur dengan halia. Otak ayam yang segar juga boleh dibuat penawar sementara bagi gigitan ular. Perlu diamalkan memakannya.

DAGING AYAM – Berbanding dengan semua jenis daging, ayam dianggap mengandungi kadar zat pemakanan yang paling tinggi. Daging ayam betina dara terutamanya berkhasiat meningkatkan prestasi otak dan membaiki darah. Abu Musa r.a meriawayatkan bahawa Nabi s.a.w memakan daging ayam betina.

DAGING BIRI-BIRI – Menambah darah, sesuai untuk orang aktif dan bekerja berat serta dapat meningkatkan kekuatan hafazan.

HATI – Terutamanya hati ayam dan lembu. Mengandungi pelbagai jenis vitamin dan bermanfaat untuk kesihatan mental dan fizikal.

KEKACANG – Beberapa jenis kacang seperti gajus, berangan, kacang soya, pistachio dan lain-lain. Kacang pistachio dipercayai sangat efektif untuk meningkatkan kecerdasan terutamanya kanak-kanak. Memakan kacang pistachio merupakan amalan pemakanan seorang pelajar genius berbangsa Melayu yang tinggal di Melaka. Kekacang mengandungi nilai protein yang tinggi.

BUAH BADAM – Untuk meningkatkan kecerdasan.

KEMENYAN PUTIH (kemenyan serani/luban/ kundar) – Ditumbuk halus-halus dan dimakan dengan gula.

BUNGA KOBIS – Terdapat sejenis asid amino untuk tenaga mental.

BUNGA CENGKEH – Ditumbuk sehingga halus lalu diamakn sedikit sahaja.

LABU – Berfaedah menambahkan keupayaan fikiran dan akal. Sabda Nabi s.a.w., ‘Makanlah labu kerana ia mencerdaskan akal’. Baginda juga berkata, ‘Jika kamu membuat sup (atau kuah), dianjurkan memasukkan labu ke dalamnya kerana ia menambahkan kemampuan fikiran dan akal. Kebanyakan restoran Arab menyediakan ‘sup’ mereka menggunakan labu kuning. Ini merupakan rahsia pemakanan hebat yang mana Rasulullah juga suka makan sup labu ini.

BUAH KEDEKAI – (MAJALAWI) – Menguatkan hafalan dan menguatkan kekuatan badan.

MINYAK SAPI – Dimakan terus atau dicampurkan dengan masakan dalam kuantiti yang kecil.

rahsia pemakanan hebat untuk jadi bijak

Minyak Sapi Juga Baik Untuk Kesihatan

SAYUR-SAYURAN & BUAH-BUAHAN SEGAR – Membantu meningkatkan akal dan memori semua makanan ini jika kita dapat mengamalkannya, ia berkesan untuk kekuatan minda dan juga mental kita. Ia bukan sahaja dapat menguatkan mental tetapi ia juga dapat menyihatkan tubuh badan.

Berikut tadi merupakan rahsia pemakanan hebat yang menjadi seseorang itu bijak, pintar dan cerdas akalnya. Rahsia pemakanan hebat ini harus diamalkan dari hari ke hari untuk mendapatkan manfaat dan kebaikkan darinya. Oleh itu marilah kita mengamalkan rahsia pemakanan hebat ini.

 

In sha Allah. Semoga kita mendapat manfaat darinya.

 

 

 

 

PRODUK YANG HEBAT UNTUK SUAMI DAN ISTERI ADA DISEBELAH KANAN. LIHATLAH & BACALAH.. MUNGKIN ANDA DAN PASANGAN MEMERLUKANNYA…