Rawatan Sakit Pinggang

Masalah sakit pinggang amat perit kepada yang mengalaminya dan memerlukan rawatan sakit pinggang yang sesuai untuk atasinya. Kebanyakan mereka yang sakit pinggang mengambil jalan dan cara mudah membuat rawatan sakit pinggang dengan mengambil ubat tahan sakit untuk melegakannya. Masalah sakit pinggang harus dikenalpasti untuk mendapatkan rawatan sakit pinggang yang bersesuaian untuk mengatasinya.

Kepada yang mengalami masalah sakit pinggang dan ingin mendapatkan rawatan sakit pinggang ini menggunakan internet untuk mencari maklumat atau info yang berkaitan. Perkataan perkataan dibawah mempunyai perkaitan mengenai rawatan sakit pinggang yang sering dicari oleh mereka yang menghadapi masalah sakit pinggang.

atasi sakit pinggang, cara mengatasi sakit pinggang, cara menghilangkan sakit pinggang, fisioterapi sakit pinggang, gejala sakit pinggang, hilangkan sakit pinggang, kenapa sakit pinggang, mengatasi sakit pinggang, menghilangkan sakit pinggang, penawar sakit pinggang, penyebab sakit pinggang, penyebab sakit pinggang sebelah kanan, pinggang sakit, punca sakit pinggang, rawatan sakit pinggang, rawatan sakit pinggang belakang, sakit di pinggang, sakit pinggang, sakit pinggang belakang, sakit pinggang kanan, sakit pinggang sebelah kanan, sebab sakit pinggang, senaman sakit pinggang, simptom sakit pinggang, terapi sakit pinggang, ubat sakit pinggang

apa punca sakit pinggang

Gambarajah Tulang Belakang

Apa itu sakit pinggang?

Sakit pinggang ialah merupakan suatu kesakitan disekitar kawasan belakang pinggang, hinggakan memberikan kesukaran untuk bergerak ke kiri mahupun ke kanan. Seseorang yang mengalami masalah sakit pinggang ini juga akan merasa sakit atau kurang selesa apabila mahu menunduk atau ingin mengubah kedudukan posisi badan mereka.

Apakah punca sakit pinggang?

Punca masalah sakit pinggang ini adalah disebabkan posture badan yang tidak betul ketika mengangkat barang atau membawa barang yang berat. Kedudukan posture badan yang salah ini akan memberikan tekanan yang lebih kepada otot dan saraf pinggang tertentu yang menyebabkan masalah sakit pinggang.

Senaman Rawatan Sakit Pinggang

Cara Melegakan Sakit Pinggang

Apakah rawatan sakit pinggang?

Rawatan sakit pinggang yang biasa diambil untuk mengatasinya mungkin dengan melakukan urutan oleh tukang urut yang berkemahiran dan tahu perihal saraf pinggang.

Selain itu ada juga petua rawatan sakit pinggang yang boleh anda amalkan untuk merawat masalah sakit pinggang yang anda hadapi ini.

Petua Untuk Mengatasi Sakit Pinggang

Pilihan 1:

a. Anda perlu meminum air halia bercampur sedikit gula yang telah direbus. Mula-mula, ambil sepotong halia sebesar ibu jari.

b. Tumbuk halus halia, campurkan dengan 2 gelas air dan sedikit gula. Kemudiannya, rebuslah campuran tersebut sampai mendidih.

ubat rawatan sakit pinggang yang berkesan

Khasiat Halia Melegakan Sakit Pinggang

c. Setelah mendidih, biarkan ia sejuk dulu. Lepas itu barulah anda meminumnya 2 kali sehari. Amalkan selama 2 hari berturut-turut mudah-mudahan ianya berhasil.

Pilihan 2: Sediakan kuning telur. Telan mentah-mentah. Amalkan selama 3 hari berturut-turut. Jika tiada aral, anda akan merasai kelegaannya. Sakit pinggang akan berkurangan dan sembuh.

Nota: Sakit pinggang juga boleh berlaku disebabkan pengaruh sesuatu penyakit, seperti gangguan ginjal, penyakit jantung, kanser, penyakit tulang, atau gangguan metabolik. Untuk mengurangkan rasa nyeri dan untuk mencegah akibat yang lebih parah dari sakit pinggang, anda disarankan melakukan gerak tubuh. Perhatikan sikap tubuh agar terhindar dari keadaan tubuh yang bongkok atau lakukan aktiviti berbaring datar.

Berikut diatas merupakan perkongsian untuk anda mengenai rawatan sakit pinggang yang boleh anda amalkan..

Disebelah kanan web terdapat produk dan ubat-ubatan herba yang mungkin boleh membantu anda menyelesaikan masalah seksual suami isteri.

Tengok tengoklah ye..

 

Terima kasih

 

Jom like FB kami